Samen voor Zorg en Veiligheid.nl

gegevensdeling binnen het zorg- en veiligheidsdomein

Opleiding Zorg en Veiligheid

In het voorjaar van 2022 wordt de opleiding zorg en veiligheid weer aangeboden. Doel van deze opleiding is het versterken van de kwaliteit en vaardigheden van professionals die actief zijn op het snijvlak van zorg en veiligheid.

Concrete doelen

  • Deelnemers zijn in staat om organisaties op het snijvlak van zorg en veiligheid te onderscheiden naar doelen, inrichting/structuren en werkwijzen. Deelnemers kunnen deze kennis vertalen naar en toepassen in hun alledaagse werkzaamheden.
  • Deelnemers hebben inzicht in de samenwerkingsafspraken die noodzakelijk zijn om tot succesvolle samenwerking te komen.
  • Deelnemers kennen de populaties kwetsbare inwoners in hun regio, evenals de kansen en knelpunten van de uitvoerders in de keten zorg & veiligheid. Deelnemers zijn in staat om deze kennis en ervaring analytisch en praktisch te vertalen tot een gezamenlijk handelingsperspectief waarbij ‘kokerkijken en -handelen’ van de individuele organisaties wordt voorkomen. Men redeneert hierbij vanuit de concrete problematiek van kwetsbare inwoners en wat zij daaraan kunnen bijdragen, i.p.v. redeneren binnen de grenzen van de eigen organisatie/opgave of wettelijke taak.

Samenwerking

De behoefte aan een opleiding zorg en veiligheid komt voort uit het feit dat sommige inwoners te maken hebben met dermate complexe problematiek dat één enkele organisatie geen oplossing kan bieden. In deze gevallen hebben meerdere organisaties een aandeel in de aanpak van het probleem. Goede samenwerking, maatwerk, regie maar ook creativiteit en lef zijn dan essentieel om het probleem adequaat te kunnen oplossen.

De ervaring leert dat goede samenwerking wordt belemmerd door verschillende opvattingen en taal, complexe werkprocessen die niet aansluiten, barrières omtrent privacy en gegevensdeling, governancevraagstukken en soms simpelweg onbegrip. Daar gaat de opleiding over.

Meer informatie en aanmelden

  • Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van VNG Connect